28/6/11

«Ο στολίσκος της Γάζας» και η τρομοκρατία

Εξόχως αποκαλυπτικό είναι το περιεχόμενο ογκώδους ενημερωτικού δελτίου, το οποίο διέρρευσε από κυβερνητικές πηγές του Τελ Αβίβ και το οποίο αποκαλύπτει σήμερα το newscode.gr, για τις διασυνδέσεις του κινήματος «Free Gaza» και του ελληνικού παραρτήματός με την επωνυμία «Ένα Καράβι για τη Γάζα» με τον αναρχικό χώρο στην Ελλάδα, με εμπλεκόμενους στην υπόθεση της ελληνικής τρομοκρατίας, με ισλαμικές οργανώσεις όπως η Χαμάς και με ακραίες τουρκικές οργανώσεις, όπως η ΙΗΗ για την οποία υπάρχουν στοιχεία και ενδείξεις για σχέσεις με το Ιράν, με διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως η Αλ Κάιντα.
Το εν λόγω δελτίο αναφέρεται στο ρόλο συγκεκριμένων προσώπων, όπως ο επικεφαλής του ελληνικού παραρτήματος της «Free Gaza» Βαγγέλης Πισσίας, ο Πέτρος Γιώτης, ο οποίος συμμετείχε στο πρώτο ταξίδι του στολίσκου της Ελευθερίας και ο Τάκης Πολίτης γνωστός Έλληνας ακτιβιστής της «Free Gaza».
Επίσης το συγκεκριμένο έγγραφο δεν παραλείπει να αναφερθεί στο ρόλο Ελληνίδας βουλευτού για την οποία αναφέρεται ότι διατηρεί στενές σχέσεις με το κίνημα «Free Gaza», όπως επίσης ότι έχει συναντηθεί με υψηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και ο υπουργός Εξωτερικών της οργάνωσης Μαχμούντ Αλ Ζαχάρ.
Εκτός, όμως, από όλα αυτά το ενημερωτικό δελτίο περιλαμβάνει επίσης εξαιρετικά σημαντικές πληροφορίες και εκτιμήσεις αναφορικά με τον ρόλο του Αιγύπτιου Ναΐμ Ελγκαντούρ, προέδρου της «Ένωσης Μουσουλμάνων Ελλάδας», αλλά και στη σχέση της υπόθεσης της μεταφοράς 300 παράνομων μεταναστών από την Κρήτη στην Αθήνα.
Επίσης ξεχωριστή αναφορά πραγματοποιείται για τον ρόλο της τουρκικής κυβέρνησης, αλλά και για τον γιο του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, Νετσμετίν ο οποίος συμμετείχε σε εκδήλωση προς τιμήν των «Σαχίντ» (μαρτύρων) του «στολίσκου της Ελευθερίας» του 2010.

ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΗ
Το ενημερωτικό δελτίο εντάσσει τη δράση των Ελλήνων διοργανωτών του «στολίσκου της Ελευθερίας» στο πλαίσιο της υπονόμευσης των Ελληνο – ισραηλινών σχέσεων, σε μία περίοδο που οι σχέσεις Αθήνας – Τελ Αβίβ είναι καλύτερες από ποτέ και που το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ήδη έχει εκδώσει ανακοίνωση αποτροπής των Ελλήνων πολιτών και ελληνικών πλοίων ή άλλων πλωτών μέσων, ώστε να μην συμμετάσχουν στον νέο «στολίσκο της Ελευθερίας».
Μάλιστα ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, κ. Arye Mekel εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι γίνεται αναφορά σε τηλεοπτική εμφάνιση του Βαγγέλη Πισσιά στη δημόσια τηλεόραση ΕΡΤ-3, κατά τη διάρκεια της οποίας εξέφρασε την έντονη αντίθεσή του στη βελτίωση των Ελληνο – Ισραηλινών σχέσεων «κάνοντας έκκληση για επιστροφή στις ‘παραδοσιακές σχέσεις της Ελλάδας με τον αραβικό κόσμο’. Δήλωσε ότι η νέα αποστολή του στολίσκου αποτελεί ‘μέρος αυτής της προσπάθειας’. Ο Πισσίας προσπάθησε να παρουσιάσει με αρνητικό τρόπο τις Ελληνο – ισραηλινές σχέσεις, χαρακτηρίζοντας τα πιθανά οφέλη της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου, ιδιαίτερα στον χώρο της ενέργειας, ως ένα όνειρο θερινής νυκτός που δεν θα υλοποιηθεί ποτέ».
Σύμφωνα με το ίδιο ενημερωτικό δελτίο , το οποίο διέρρευσε από κυβερνητικές πηγές του Τελ Αβίβ, «Η ‘Free Gaza’ και το ελληνικό παράρτημά της δεν είναι ανθρωπιστική οργάνωση, αλλά στόχος της είναι η παροχή πολιτικής νομιμοποίησης και υποστήριξης στο εξτρεμιστικό καθεστώς της Χαμάς που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας. Το ελληνικό παράρτημα της ‘Free Gaza’ αποτελείται από ακροαριστερούς ακτιβιστές που έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους για τη Χαμάς, έχουν νομιμοποιήσει αυταρχικά καθεστώτα όπως το Ιράν, έχουν εκφράσει συμπάθεια για ύποπτα μέλη ελληνικών και διεθνών τρομοκρατικών οργανώσεων και στο παρελθόν έχουν συμμαχήσει με μία ακραία τουρκική οργάνωση. Συμμετέχουν σε ένα διεθνή στολίσκο με απώτερο σκοπό να προχωρήσουν σε μία προβοκάτσια εναντίον του Κράτους του Ισραήλ για να πλήξουν τις νέες στρατηγικές σχέσεις μεταξύ Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου».

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗ ΧΑΜΑΣ
Ένα από τα θέματα στο οποίο επικεντρώνει το συγκεκριμένο έγγραφο αναφορικά με τον ρόλο, που διαδραματίζει η «Free Gaza», αλλά και το ελληνικό τμήμα της είναι η στήριξη προς την παλαιστινιακή οργάνωση «Χαμάς». Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται «Η ελληνική συμβολή στην οργάνωση «Free Gaza» είναι σημαντικότατη. Οι Έλληνες ακτιβιστές έχουν διαδραματίσει κύριο ρόλο στη διοργάνωση αρκετών αποστολών και μάλιστα είναι οι πρώτοι που πραγματοποίησαν το πρώτο ταξίδι της οργάνωσης τον Αύγουστο του 2008, με δύο ελληνικά ψαροκάικα τα οποία προσέγγισαν το λιμάνι της Γάζας, αφού τους το επέτρεψαν οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις. Ένας μεγάλος αριθμός Ελλήνων ακτιβιστών πάνω σε ελληνικά πλοία συμμετείχε και στον τελευταίο στολίσκο της οργάνωσης, ο οποίος ενεπλάκη σε συγκρούσεις με τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF), τον Μάιο του 2010». Επίσης στο εν λόγω δελτίο αναφέρεται ότι τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα καταφθάνουν ακτιβιστές από ολόκληρο τον χώρα και μάλιστα από χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Νέα Ζηλανδία, ο Καναδάς και άλλες, «προκειμένου να κάνουν τις τελευταίες προετοιμασίες για το ταξίδι τους».
Επίσης γίνεται λόγος στην αισθητή διαφοροποίηση των διακηρύξεων ανάμεσα στην «Free Gaza» και στο ελληνικό παράρτημα με την επωνυμία «Ένα Καράβι για τη Γάζα».
Σε αντίθεση με την διεθνή ιστοσελίδα της οργάνωσης, η οποία αναφέρει ότι στόχος της οργάνωσης είναι η επικέντρωση της προσοχής στον θαλάσσιο αποκλεισμό της Γάζας με «κοινωνική βοήθεια» και «μη βίαια μέσα», αντίστοιχα στην ιστοσελίδα του ελληνικού παραρτήματος γίνεται λόγος για «υποστήριξη της παλαιστινιακής αντίστασης με όλα τα μέσα», γεγονός το οποίο η Ισραηλινή πλευρά, με βάση το συγκεκριμένο έγγραφο αντιμετωπίζει ως ένδειξη ότι «Έλληνες ακτιβιστές υποστηρίζουν τρομοκρατικές ενέργειες όπως είναι οι βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας και οι ρίψεις ρουκετών εναντίον αθώων Ισραηλινών πολιτών από παλαιστινιακές τρομοκρατικές ομάδες, όπως είναι η Χαμάς».
Μετά από αυτό το σημείο αναφέρεται ότι «Οι Έλληνες ακτιβιστές του στολίσκου έχουν επιδείξει την υποστήριξή τους για τη Χαμάς με ποικίλους τρόπους. Κατά τη διάρκεια της πρώτης αποστολής στη Γάζα τον Αύγουστο του 2008, Έλληνες και διεθνείς ακτιβιστές συναντήθηκαν και τιμήθηκαν από υψηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς, μεταξύ των οποίων και ο Ισμαήλ Χανίγια, ο Πρωθυπουργός της Χαμάς, και ο Υπουργός Εξωτερικών της οργάνωσης, Μαχμούντ Αλ Ζαχάρ».
Επίσης αναφέρεται ότι συναντήθηκαν και με μέλη της Ισλαμικής Τζιχάντ.
Όπως αναφέρει το δελτίο «Τον Μάρτιο του 2009, υποστηρικτές και Έλληνες ακτιβιστές της ‘Free Gaza’ μεταξύ των οποίων και Έλληνες βουλευτές ταξίδεψαν στη Δαμασκό και συναντήθηκαν με τον Χαλέντ Μεσάλ υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς, που διατηρεί τη βάση του στη Συρία. Στην αντιπροσωπεία συμμετείχε και Έλληνας βουλευτής που συμμετείχε στο πρώτο ταξίδι του κινήματος της 'Free Gaza' τον Αύγουστο του 2008».
Ειδική αναφορά γίνεται στον ακτιβιστή Τάκη Πολίτη, ο οποίος δήλωνε ότι ήλπιζε πως τον στολίσκο της Γάζας θα υποδεχόταν η «εκλεγμένη Κυβέρνηση της Χαμάς».

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ
Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχουν οι Ισραηλινές πληροφορίες και εκτιμήσεις, τις οποίες περιλαμβάνει το έγγραφο, το περιεχόμενο του οποίου φέρει στο φως το newscode.gr, αναφορικά με τις σχέσεις, οι οποίες έχουν διαπιστωθεί ανάμεσα στους Έλληνες ακτιβιστές του «στολίσκου της Ελευθερίας» και σε κατηγορούμενους για συμμετοχή σε εγχώριες, αλλά και διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις. Πρέπει να σημειωθεί ότι ειδική αναφορά πραγματοποιείται στον κατηγορούμενο σχετικά με την υπόθεση του ΕΛΑ, Χρήστο Τσιγαρίδα.
Επίσης πραγματοποιείται αναφορά στο γεγονός ότι αρκετοί από τους Έλληνες ακτιβιστές προέρχονται από τον αναρχικό χώρο ή «τρέφουν συμπάθεια για αναρχικά κινήματα και άτομα για τα οποία υπάρχουν υποψίες για συμμετοχή στην εγχώρια τρομοκρατία».
Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι «το 2003 και 2004 γνωστά μέλη του κινήματος ‘Free Gaza’ συμμετείχαν ως μάρτυρες υπεράσπισης στις δίκες μελών του Επαναστατικού Λαϊκού Αγώνα (ΕΛΑ) και της 17 Νοέμβρη, οι οποίες είναι ελληνικές τρομοκρατικές οργανώσεις».
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες «το 2004 ο επικεφαλής του ελληνικού παραρτήματος της ‘Free Gaza’, Βαγγέλης Πισσίας, συμμετείχε ως μάρτυρας υπεράσπισης στη δίκη του Χρήστου Τσιγαρίδα, άτομο που ομολόγησε ότι ήταν μέλος του Επαναστατικού Λαϊκού Αγώνα (ΕΛΑ)».
Στη συνέχεια γίνεται ειδική αναφορά στον ΕΛΑ, για τον οποίο αναφέρεται ότι «ήταν μία εγχώρια τρομοκρατική οργάνωση που έχει πλέον διαλυθεί, και η οποία κατηγορήθηκε για 250 επιθέσεις στην Ελλάδα εναντίον αμερικανικών, Δυτικών και ελληνικών στόχων κατά την περίοδο 1975 – 1995. Όλα τα μέλη της οργάνωσης αθωώθηκαν το 2009 λόγω έλλειψης στοιχείων ή επειδή τα αδικήματά τους είχαν παραγραφεί».
Για τον Χρήστο Τσιγαρίδα για τον οποίο σημειώνεται ότι «αναφέρεται στον κατάλογο των επιβατών του ελληνικού πλοίου ‘Σφενδόνη’, που συμμετείχε στον τελευταίο στολίσκο τον Μάιο του 2010».
Εκτός, όμως, από τους Πισσία και Τσιγαρίδα, ειδική είναι η αναφορά που πραγματοποιείται στον Πέτρο Γιώτη, ο οποίος συμμετείχε στο πρώτο ταξίδι του κινήματος «Free Gaza» τον Αύγουστο του 2008.
Ο Πέτρος Γιώτης, ο οποίος κατέγραψε τις συναντήσεις των Ελλήνων ακτιβιστών με την ηγεσία της Χαμάς χαρακτηρίζεται «γνωστή προσωπικότητα του ελληνικού αναρχικού χώρου».
Όμως, ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι, όπως ακριβώς αναφέρεται «Πριν από αυτό, το 2003, ο Γιώτης συμμετείχε ως μάρτυρας υπεράσπισης στη δίκη του Δημήτρη Κουφοντίνα, μέλους της 17 Νοέμβρη που έχει καταδικαστεί και προφυλακιστεί» και προστίθεται ότι «Ο Γιώτης αποφάσισε να παραστεί στη δίκη Κουφοντίνα ως μάρτυρας υπεράσπισης για ‘ιδεολογικούς λόγους’».
Στη συνέχεια πραγματοποιείται μία σύντομη αναφορά στην «17 Νοέμβρη» για την οποία αναφέρεται ότι είναι μία «περιβόητη ελληνική τρομοκρατική οργάνωση που ευθύνεται για 23 πολιτικές δολοφονίες και 103 επιθέσεις εναντίον ελληνικών, αμερικανικών, βρετανικών και άλλων στόχων. Η οργάνωση διαλύθηκε όταν τα μέλη της συνελήφθησαν».

Η ΥΠΑΤΙΑ, ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ Ο ΕΛΓΚΑΝΤΟΥΡ
Όμως οι πληροφορίες δεν περιορίζονται στο γεγονός ότι ο Πέτρος Γιώτης ήταν μάρτυρας υπεράσπισης του Δημήτρη Κουφοντίνα στις δίκες για τη «17 Νοέμβρη», αλλά επεκτείνονται και στον ρόλο, τον οποίο διαδραμάτισε ως εκπρόσωπος της «Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης» στην υπόθεση της μεταφοράς 300 παράνομων μεταναστών στην Αθήνα από την Κρήτη, οι οποίοι όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται «αρχικά κατέλαβαν το Πολυτεχνείο και έπειτα άρχισαν απεργία πείνας όταν μεταφέρθηκαν σε άλλο κτήριο». Μάλιστα σημειώνεται ότι «το όλο θέμα προκάλεσε μεγάλο πονοκέφαλο στην ελληνική κυβέρνηση».
Επίσης αναφορά γίνεται στη σχέση του Ναΐμ Ελγκαντούρ, προέδρου της «Ένωσης Μουσουλμάνων Ελλάδας» και της συζύγου του Άννα Στάμου, η οποία όπως αναφέρεται είναι «μία Ελληνίδα πουέχει ασπαστεί το Ισλάμ». Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το περιεχόμενο του σημειώματος, το οποίο αποκαλύπτει το newscode.gr «Ο ίδιος ο Ελγκαντούρ συμμετείχε στον τελευταίο στολίσκο για τη Γάζα τον Μάιο του 2010, ενώ λέγεται ότι η σύζυγός του έπαιξε κύριο λόγο στη διοργάνωση των δραστηριοτήτων του ελληνικού παραρτήματος ‘Ένα Καράβι για τη Γάζα’».
Μάλιστα σημειώνεται ότι «Η Ένωση Μουσουλμάνων Ελλάδας» εκπροσωπεί του Μουσουλμάνους μετανάστες στη χώρα» και προστίθεται ότι « O Ελγκαντούρ, ο οποίος κατάγεται από την Αίγυπτο, είναι ένθερμος υποστηρικτής των δικαιωμάτων των Μουσουλμάνων στην Ελλάδα, ενώ πριν μερικούς μήνες διοργάνωσε δημόσια προσευχή περίπου 5.000 Μουσουλμάνων στην Αθήνα».

ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΜΕ ΑΚΡΑΙΕΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
«Οι Έλληνες ακτιβιστές του στολίσκου στο παρελθόν συμμάχησαν ανοικτά με την ‘IHH’, μια ακραία ισλαμική τουρκική ‘φιλανθρωπική’ οργάνωση, η οποία ήταν ο κύριος χρηματοδότης και διοργανωτής του στολίσκου το 2010», αναφέρει το ισραηλινό ενημερωτικό δελτίο. Οι ακτιβιστές της IHH ήταν εκείνοι, οι οποίοι βρίσκονταν στο πλοίο ‘Mavi Marmara’, στο οποίο πραγματοποίησαν έφοδο οι άνδρες των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων.
Η IHH πρόσφατα έχει αποφασίσει να μην συμμετάσχει στο νέο στολίσκο της Γάζας. Ωστόσο υπάρχουν πληροφορίες και ενδείξεις ότι μέλη της IHH θα συμμετάσχουν στο νέο στολίσκο πάνω σε πλοία, τα οποία θα αποπλεύσουν από την Ελλάδα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται «Η παλιά συμμαχία Ελλήνων ακτιβιστών με την οργάνωση και η πρόσφατη συμμετοχή τους σε εκδηλώσεις της IHH στην Τουρκία για το νέο στολίσκο αποκάλυψε τόσο την ακραία ιδεολογία όσο και τους πραγματικούς στόχους των Ελλήνων ακτιβιστών».
Ομως, ίσως το μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε αυτή την ενότητα παρουσιάζουν οι πληροφορίες για τη διασύνδεση της τουρκικής οργάνωσης «IHH» με την Αλ Κάιντα. Σύμφωνα με έκθεση του Δανικού Ινστιτούτου Διεθνών Ερευνών, το 2006 η IHH είχε διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα, όπως επίσης και με παγκόσμια ισλαμικά δίκτυα στη δεκαετία του 1990.
Όπως αναφέρει το ενημερωτικό δελτίο που διέρρευσε από κυβερνητικές πηγές του Τελ Αβίβ «Το 2003, μιλώντας ενώπιον δικαστηρίου των ΗΠΑ ο Γάλλος Δικαστής Ζαν Λουί Μπριγκιέρ, δήλωσε ότι η IHH έπαιξε σημαντικό ρόλο σε αποτυχημένη προσπάθεια του ισλαμιστή τρομοκράτη Αχμέντ Ρεσάμ να ανατινάξει το αεροδρόμιο στο Λος Άντζελες. Επιπλέον είναι γνωστές οι στενές σχέσεις της IHH με τη Χαμάς και την ηγεσία της».
Μάλιστα σε συνέντευξη Τύπου, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Τουρκία, στις 5 Μαϊου 2011, με την συμμετοχή και άλλων μουσουλμανικών οργανώσεων η IHH προχώρησε στην καταδίκη της δολοφονίας του Οσάμα Μπιν Λάντεν, προχωρώντας σε χαρακτηρισμούς όπως «αμερικανική τρομοκρατία». Σύμφωνα με το δελτίο «αυτά τα στοιχεία αποτελούν επιπλέον απόδειξη της ακραίας αντι- Δυτικής και ριζοσπαστικής ισλαμικής κοσμοθεωρίας της οργάνωσης».
Σε συνέντευξη την οποία παραχώρησε στις 11 Μαϊου 2011, ο επικεφαλής της IHH, Μπουλέντ Γιλντρίμ, είχε δηλώσει ότι η οργάνωσή του δεν θα δίσταζε να θυσιάσει περισσότερους «Σαχίντ» δηλαδή Μουσουλμάνους «μάρτυρες» για να επιτύχει τους στόχους του στολίσκου στη νέα αποστολή του στα τέλη Ιουνίου.
Οι ακτιβιστές του ελληνικού παραρτήματος της «Free Gaza» έχουν δώσει συνεντεύξεις Τύπου, στις οποίες κατέστησαν δηλωτική την συνεργασία τους με την IHH, όπως αναφέρει το έγγραφο, το οποίο συμπληρώνει ότι «είχαν πράξει τα μέγιστα για να υποβαθμίσουν τους ισχυρισμούς για τους δεσμούς της IHH μα ακραίες οργανώσεις σε μία προσπάθεια να προωθήσουν τα υποτιθέμενα ‘ανθρωπιστικά διαπιστευτήρια’ της».
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται «ο Βαγγέλης Πισσίας συμμετείχε σε συνέντευξη Τύπου και σε εκδηλώσεις στη Πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης με στόχο να προωθήσει το νέο στολίσκο και να τιμήσει τους Τούρκους ισλαμιστές ‘Σαχίντ’ που έχασαν τη ζωή τους στις συγκρούσεις με τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις πέρυσι». Μάλιστα στις ίδιες εκδηλώσεις είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι συμμετείχε επίσημη αντιπροσωπεία του Ιράν με επικεφαλής τον Αγιατολάχ Σαγιέντ Γκαεμαγκάμι.
Μάλιστα τα μέλη της ιρανικής αντιπροσωπείας κρατούσαν πανό, στο οποίο απεικονιζόταν ο ηγέτης της οργάνωσης Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα. Όπως σημειώνεται «Όπως και η Χαμάς, η Χεζμπολάχ είναι μία τρομοκρατική οργάνωση που επιδιώκει την καταστροφή του Ισραήλ και παίρνει εντολές από την Τεχεράνη».
Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Bild» υπάρχουν ενδείξεις και για διασυνδέσεις της Ιρανικής κυβέρνησης με την τουρκική IHH. Σύμφωνα, μάλιστα με εκείνο το δημοσίευμα και όπως αναφέρει το έγγραφο «τρεις Ιρανοί κατάσκοποι στην Κωνσταντινούπολη τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό επειδή έβγαζαν πλαστά διαβατήρια και ταξιδιωτικά έγγραφα για τους διοργανωτές του στολίσκου από την IHH».

Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ Ο ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Όπως αναφέρει σε πρόσφατη έκθεσή του ο αναλυτής Στήβεν Μέρλι, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις σε ότι έχει να κάνει με την ανάμειξη της τουρκικής κυβέρνησης στα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στο «Mavi Marmara». Το έγγραφο αναφέρεται στη συμμετοχή Αξιωματούχων του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία AKP (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης), σε «εκδηλώσεις της Τουρκικής Μουσουλμανικής Αδελφότητας για την υποστήριξη του στολίσκου».
Μάλιστα πραγματοποιείται ειδική αναφορά στον γιό του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, Νετσμετίν και στο γεγονός ότι πρόσφατα συμμετείχε σε εκδήλωση των Τούρκων «Σαχίντ» του «στολίσκου της Ελευθερίας», ο οποίος κατευθυνόταν στη Γάζα το 2010.
Η συγκεκριμένη τουρκική οργάνωση, δηλαδή η IHH, φέρεται να διατηρεί σχέσεις με την τουρκική κυβέρνηση, γεγονός που σύμφωνα με τις πληροφορίες που διέρρευσαν «μπορεί να αποτελεί τον λόγο για τον οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία αποφάσισε να απαγορεύσει τότε τον ελλιμενισμό των πλοίων του στολίσκου σε κυπριακά λιμάνια, στην πορεία τους προ τη Γάζα».
Ειδική αναφορά γίνεται, επίσης, στη βουλευτή της Κύπρου, Έλενα Θεοχάρους η οποία ανήκει στο κόμμα του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΥΣΗ) και για την οποία αναφέρεται ότι «υποστηρίζει τον Παλαιστινιακό αγώνα». Όπως τονίζεται «αρνήθηκε να συμμετάσχει στον τελευταίο στολίσκο τον Μάιο του 2010, καθώς, όπως υποστήριξε η ίδια, υπήρχαν πράκτορες των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ) πάνω στα τουρκικά πλοία».
Εκτός αυτών, όμως, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην στάση που τηρεί ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος ενώ στην αρχή δήλωσε αρχικά ότι η Τουρκία θα λάβει «όλα τα απαραίτητα μέτρα» για την προστασία του νέου στολίσκου, στις 6 Ιουνίου δήλωσε ότι «ίσως η IHH θα έπρεπε να ξανασκεφτεί την αποστολή της».
Σύμφωνα με το περιεχόμενο του εγγράφου «Διάφοροι αναλυτές εικάζουν ότι η Τουρκία άρχισε να αποστασιοποιείται από το νέο στολίσκο εξαιτίας του αναβρασμού που υπάρχει στη Μέση Ανατολή και συγκεκριμένα στη γειτονική Συρία επειδή υπήρξαν πιέσεις από τις ΗΠΑ. Αναλύσεις στον ισραηλινό Τύπο αναφέρουν ότι στη συγκεκριμένη στιγμή η τουρκική κυβέρνηση δεν θα επιχειρούσε να υπάρξει ένταση με το Ισραήλ».

ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΝ
Για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν οι Έλληνες ακτιβιστές το Ιράν το έγγραφο αναφέρει «Οι Έλληνες ακτιβιστές του στολίσκου και οι υποστηρικτές τους έχουν δώσει νομιμοποίηση σε αυταρχικά καθεστώτα, όπως το Ιράν. Μάλιστα τον Μάρτιο του 2009 και τον Ιανουάριο του 2010, Έλληνες ακτιβιστές και υποστηρικτές του παραρτήματος ‘Ένα Καράβι για τη Γάζα’ συμμετείχαν σε φιλο-παλαιστινιακές εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν από την ιρανική Κυβέρνηση στην Τεχεράνη ή και από την Πρεσβεία του Ιράν στην Αθήνα. Μεταξύ αυτών και ο επικεφαλής του ελληνικού παραρτήματος ‘Free Gaza’, Βαγγέλης Πισσίας, ο οποίος συμμετείχε σε εκδήλωση της ιρανικής Πρεσβείας στην Αθήνα για την ‘παλαιστινιακή αντίσταση’ τον Ιανουάριο του 2010».
Επίσης γίνεται λόγος για την υποστήριξη που παρέχει το ελληνικό παράρτημα της «Free Gaza» στις κοινωνικές εξεγέρσεις και στα δημοκρατικά κινήματα στη Μέση Ανατολή, αλλά και στον «επιλεκτικό τρόπο» με τον οποίο η συγκεκριμένη οργάνωση έχει δείξει τις «δημοκρατικές της ευαισθησίες».
Έτσι αναφέρεται: «Οι Έλληνες ακτιβιστές του στολίσκου έχουν διοργανώσει συζητήσεις για τις λαϊκές εξεγέρσεις σε χώρες, όπως η Τυνησία και η Αίγυπτος, αλλά έχουν παραλείψει να αναφερθούν στη δεινή καταπίεση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τον διωγμό των διαδηλωτών στη Συρία και στο Ιράν. Ενώ το ‘Ένα Καράβι για τη Γάζα’ δεν χάνει ευκαιρία να καταδικάσει το Ισραήλ, στην ιστοσελίδα του απουσιάζουν εντελώς οι αναφορές στη Συρία και το Ιράν. Για παράδειγμα, οι πρόσφατοι βασανισμοί και δολοφονίες παιδιών ηλικίας 11 και 13 ετών από το καθεστώς της Συρίας δεν φαίνεται να συγκινούν τους Έλληνες ακτιβιστές. Η ιστοσελίδα ‘Ένα Καράβι για τη Γάζα’ δεν είχε επίσης καμία αναφορά στον διωγμό και την καταπίεση των διαδηλωτών και των πολεμιστών της αντιπολίτευσης από το καθεστώς Καντάφι στη Λιβύη, αλλά έσπευσε να καταδικάσει τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ κατά του λιβυκού καθεστώτος».
του Δημήτρη Μπεκιάρη

Δεν υπάρχουν σχόλια: