13/6/09

Ισραήλ: Λαός καταραμένος ή ευλογημένος;

Ο λαός Ισραήλ έχει γίνει σημείο αντιλεγόμενο μεταξύ των ανθρώπων, στο διάβα των αιώνων. Μάλιστα, αυτό που επικρατεί στους περισσότερους ανθρώπους είναι μία εχθρική στάση απέναντί τους. Μειοψηφία είναι όσοι βλέπουν αυτόν το λαό με συμπάθεια. Κι έτσι απορούμε: Είναι ευλογημένος ή καταραμένος απ’ τον Θεό; Είναι οι Εβραίοι κάποια μοχθηρή και σατανική ράτσα που σκοπό έχουν να κυβερνήσουν τον κόσμο; Ή απλά είναι ένας συνηθισμένος λαός όπως όλοι οι άλλοι; Μήπως ο Ισραήλ απορρίφθηκε οριστικά από τον Θεό, όταν απέρριψαν τον Μεσσία τους, τον Ιησού, και αντικαταστάθηκε πλέον από τον νέο Ισραήλ, την Εκκλησία; Ή αντίθετα, υπάρχει κάποιο σπουδαίο σχέδιο γι’ αυτόν στις έσχατες ημέρες; Ποιά είναι η αλήθεια για όλα αυτά; Ήταν ή και είναι ο εβραϊκός λαός, λαός του Θεού; Μήπως η επιστροφή του απ’ το 1948 στην γη του Ισραήλ, έχει να κάνει με τις βιβλικές προφητείες; Τελικά, η ύπαρξη του λαού αυτού, μπορεί να δείξει αν υπάρχει ή όχι, Θεός, Δημιουργός του Σύμπαντος; Όλα αυτά τα ερωτήματα, θα τα απαντήσουμε στο άρθρο αυτό, με οδηγό μας την λογική, καθώς και την Βίβλο, τον Λόγο του Θεού.

Η ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΣΤΟΝ ΑΒΡΑΑΜ
Η ιστορία του λαού Ισραήλ, ξεκινάει περίπου πριν 4.000 χρόνια, με έναν δίκαιο άνθρωπο, τον Αβραάμ, που πίστευε στον Έναν και Μοναδικό Αληθινό Θεό, τον ΓΧΒΧ. Ο Αβραάμ έλαβε τότε από τον Θεό μία ειδική υπόσχεση: «Θα κάνω από σένα ένα μεγάλο έθνος και θα σε ευλογήσω. Θα κάνω το όνομά σου ξακουστό και θα είσαι ευλογία για τους άλλους. Θα ευλογώ όποιον σε ευλογεί και θα καταριέμαι όποιον σε καταριέται. Μ’ εσένα θα ευλογηθούν όλα τα έθνη της γης» (Γένεση 12:2-3).[1] Προσέξτε ότι ο Θεός υποσχέθηκε να δημιουργήσει έναν λαό που να ανήκει σε Αυτόν μέσω του Αβραάμ, και έβαλε την ευλογία και την κατάρα πάνω σε όλη την ανθρωπότητα, ανάλογα με την στάση της απέναντι στους Εβραίους. Κι αυτό έχει αποδειχτεί αληθινό στην ιστορία της ανθρωπότητας. Έθνη που ευνόησαν τους Εβραίους, ευημέρησαν, όπως οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία, ενώ έθνη που τους κακομεταχειρίστηκαν, υπέστησαν θεία ανταπόδοση, όπως η συντριβή και διαίρεση της χιτλερικής Γερμανίας εξαιτίας του Ολοκαυτώματος.

ΘΑ ΕΥΛΟΓΗΘΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΕΘΝΗ ΤΗΣ ΓΗΣ!
Η θεία υπόσχεση περιλαμβάνει και την αιτία που όποιος ευλογεί τον Ισραήλ θα ευλογείται και όποιος τον καταριέται θα είναι καταραμένος από τον Θεό: Το σχέδιο του Θεού είναι μέσω του σπέρματος του Αβραάμ, να ευλογήσει όλη την ανθρωπότητα, να ευλογήσει όλα τα έθνη της γης. Μια οικουμενική υπόσχεση, που μας ενδιαφέρει όλους! Και πώς θα ευλογηθούν όλα τα έθνη μέσω του Ισραήλ; Με τη Βασιλεία του Θεού επί της γης, που έχουν προφητεύσει όλοι οι προφήτες και κήρυξαν ο Ιησούς και οι μαθητές του: «Θα έρθουν μέρες που το όρος του ναού θα κυριαρχεί πάνω στα βουνά, ψηλότερο απ’ όλα τ’ άλλα. Εκεί θα συρρέουν οι λαοί. Εκεί θα τρέχουν έθνη πολλά. ‘Εμπρός, θα λένε, ας ανεβούμε στο όρος του Κυρίου, στον οίκο του Θεού του Ιακώβ, το δρόμο του να μας διδάξει για να τον ακολουθούμε’. Γιατί απ’ τη Σιών βγαίνει ο νόμος, από την Ιερουσαλήμ προέρχεται ο λόγος του Κυρίου. Αυτός θα κρίνει ανάμεσα σε πολλούς λαούς, το δίκιο θ’ αποδώσει σε έθνη δυνατά. Τότε τα ξίφη τους θα τα σφυρηλατήσουν σε άροτρα και τις λόγχες τους σε δρεπάνια. Ξίφος δεν θα σηκώνει το ένα έθνος ενάντια στο άλλο και πια δε θα μαθαίνουν να πολεμούν» (Ησαΐας 2:2-4). «Θα διώξει κάθε δάκρυ από τα μάτια τους, κι ο θάνατος δε θα υπάρχει πια, ούτε πένθος, ούτε κλάμα, ούτε πόνος θα υπάρχει πια, γιατί τα παλιά πέρασαν» (Αποκάλυψη 21:4). Παγκόσμια ειρήνη, ενωμένη λατρεία του Θεού και ο τερματισμός όλων των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε σήμερα, θα είναι μερικές μόνο από τις ευλογίες που θα φέρει στην ανθρωπότητα η βασιλεία του Θεού, που θα έχει ως κέντρο της, την γη, τον λαό και τις Γραφές του Ισραήλ!
Όμως και τώρα, οι Εβραίοι έχουν ευλογήσει πολλά έθνη. Οι Εβραίοι γιατροί, επιστήμονες (π.χ. Αϊνστάιν), καλλιτέχνες, επιχειρηματίες έχουν ευνοήσει πολλά έθνη με τις ικανότητές τους, μιας και είναι πολύ έξυπνοι και εργατικοί άνθρωποι. Αυτό το αποδεικνύει και το ακόλουθο ιστορικό γεγονός: Τον 15ο αιώνα, 250.000 Ιουδαίοι εξορίστηκαν από την Ισπανία με βασιλικό διάταγμα. Μόνο δύο Ιουδαίοι διατάχτηκαν να μείνουν: Ο βασιλικός γιατρός και ο υπουργός οικονομικών. Ο βασιλιάς της Ισπανίας προφανώς δεν ήθελε να διακινδυνεύσει τα χρήματά του και την υγεία του!

Η ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΔΟΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΙΣΡΑΗΛ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ!
Ο Θεός αργότερα έδωσε στον Αβραάμ, όταν βρισκόταν στη Χαναάν (τη σημερινή Παλαιστίνη) και μια άλλη υπόσχεση: «Σήκωσε τα μάτια σου και κοίτα ένα γύρο από τον τόπο που βρίσκεσαι, προς το βορρά και το νότο, προς την ανατολή και τη δύση. Όλη τη χώρα που βλέπεις θα τη δώσω σ’ εσένα και στους απογόνους σου για πάντα» (Γένεση 13:14-15). Ο Θεός έδωσε την Παλαιστίνη για πάντα στο λαό Ισραήλ και όχι μόνο για ένα μικρό χρονικό διάστημα! Επίσης ο λαός Ισραήλ έγινε λαός του Θεού για πάντα, σύμφωνα με την Αγία Γραφή: «Έκανες τον Ισραήλ λαό σου για πάντα κι εσύ, Κύριε, έγινες Θεός τους» (Β' Σαμουήλ 7:24). «Κι ότι είναι γραμμένο στη Γραφή δεν μπορεί να καταλυθεί» (Ιωάννης 10:35). Συνεπώς ο Ισραήλ έχει ένα ακατάλυτο θεϊκό δικαίωμα κυριαρχίας πάνω στην γη της Παλαιστίνης. Άλλωστε ο πραγματικός ιδιοκτήτης της Γης είναι ο Θεός που την δημιούργησε: «Του Κυρίου είναι η γη και ό,τι την γεμίζει» (Ψαλμός 24:1). «Ο Κύριος του σύμπαντος, ο Θεός του Ισραήλ, έχω να τούς πω: Εγώ δημιούργησα τη γη, τούς ανθρώπους και τα ζώα που βρίσκονται πάνω σ’ αυτήν με τη μεγάλη και ακαταμάχητη δύναμή μου και σ’ όποιον θέλω τη δίνω» (Ιερεμίας 27:5). Και η έκταση της γης που υποσχέθηκε ο Θεός στον Αβραάμ ότι θα δώσει στους απογόνους του είναι «από τον ποταμό της Αιγύπτου μέχρι το μεγάλο ποταμό, δηλαδή τον Ευφράτη» (Γένεση 15:7, 18). Η παραχώρηση της γης αυτής έγινε όχι τόσο λόγω της ευσέβειας του λαού Ισραήλ, αλλά περισσότερο λόγω της ασέβειας και βδελυρής ειδωλολατρίας των λαών που κατοικούσαν στη Χαναάν (Δευτερονόμιο 7:6-7, 9:4-6).
Όμως, ήταν ο μόνος λαός της γης που λάτρευε τον αληθινό Θεό και είχε υψηλές ηθικές αρχές, χάρη στην Αγία Γραφή. Ο Θεός δεν μεροληπτούσε υπέρ του Ισραήλ. Κι έτσι, μόνο όσο υπάκουαν στις εντολές του Θεού ευλογούνταν και είχαν νίκες σε βάρος των εχθρών τους. Αντίθετα, όταν αποστατούσαν από τον αληθινό Θεό, είχαν στρατιωτικές ήττες ή και κατακτιούνταν από άλλα έθνη, όπως έγινε με τους Ασσύριους και τους Βαβυλώνιους τον 8ο και 6ο π.Χ. αιώνα.

Η ΒΙΒΛΟΣ ΠΡΟΦΗΤΕΥΣΕ ΤΟΥΣ ΔΙΩΓΜΟΥΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ
Η Βίβλος αποδεικνύεται αξιόπιστη, διότι προφήτεψε τους διωγμούς του εβραϊκού λαού και τον αντισημιτισμό: «Αν όμως δεν υπακούσετε στον Κύριο, το Θεό σας, και δεν προσέχετε να εφαρμόζετε τις εντολές του και τούς νόμους του, που εγώ σας δίνω σήμερα, τότε θα σας βρουν και θα πέσουν πάνω σας όλες ετούτες οι κατάρες:... Θα προκαλείς τη φρίκη, το χλευασμό και τον περίγελο σ’ όλους εκείνους τούς λαούς, όπου ο Κύριος θα σε φέρει... Θα ξεριζωθείτε από τη χώρα που πάτε να πάρετε για ιδιοκτησία σας. Ο Κύριος θα σας διασκορπίσει ανάμεσα σ’ όλους τούς λαούς, από την μια άκρη της γης ως την άλλη... Αλλά κι ανάμεσα στα έθνη εκείνα δεν θα ησυχάσετε. Τα πόδια σας δεν θα βρίσκουν τόπο να αναπαυτούν. Ο Κύριος θα βάλει τον τρόμο στην καρδιά σας, θα κάνει τα μάτια σας να σβήνουν, την ψυχή σας να μαραίνεται. Η ζωή σας θα κρέμεται από μια κλωστή. Νύχτα και μέρα θα φοβάστε και θ’ αμφιβάλλετε για την ίδια σας την ύπαρξη» (Δευτερονόμιο 28:37, 63-66).
Πράγματι, μεγάλα ήταν τα βάσανα του εβραϊκού λαού, τα τελευταία 2000 χρόνια. Τούς δίωκαν αρχικά η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία κι έπειτα η μια μετά την άλλη, «χριστιανική» χώρα με την αιτιολογία πως είναι οι δολοφόνοι του Χριστού! Ξεχνώντας ότι στη θανάτωση του Ιησού συμμετείχαν «πλήθος Εθνικών και Ιουδαίων» σύμφωνα με τον απόστολο Πέτρο (Πράξεις 2:27), και όχι μόνον Εβραίοι. Και φυσικά δεν ήταν παρά μία μειοψηφία του εβραϊκού λαού, αυτοί που πήραν τη καταδικαστική απόφαση: ήταν κάποιοι άρχοντες, αρχιερείς, Ηρωδιανοί συνεργάτες των Ρωμαίων, δηλαδή το πολιτικό και θρησκευτικό κατεστημένο, κι όχι ο λαός στο σύνολό του, ο οποίος ήταν ευνοϊκά διακείμενος, και πολλοί μάλιστα είχαν πιστέψει και ακολουθήσει τον Ιησού.
Έτσι, λοιπόν, οι Εβραίοι περιπλανιούνταν από χώρα σε χώρα, για μεγάλα χρονικά διαστήματα, σε εκπλήρωση της βιβλικής προφητείας. Το αποκορύφωμα της συγκεκριμένης προφητείας ήταν το Ολοκαύτωμα. Εκείνη η χρονική περίοδος ήταν η χειρότερη που είχε περάσει ποτέ ο ιουδαϊκός λαός. Ο τρόμος και η αμφιβολία για την ίδια τους την ύπαρξη ήταν καθημερινή εμπειρία του λαού του Αβραάμ κάτω από τη ναζιστική κυριαρχία στην Ευρώπη. Όμως παρόλα αυτά, ο Ισραήλ επιβίωσε! Επιβίωσε ακόμη και μετά τη σατανική ναζιστική λαίλαπα που ξέσπασε εναντίον του! Ο Θεός είχε υποσχεθεί: «Κι αν καταστρέψω ακόμα όλα τα έθνη όπου σας διασκόρπισα, εσάς δεν θα σας καταστρέψω» (Ιερεμίας 30:11).

Η ΒΙΒΛΟΣ ΠΡΟΦΗΤΕΥΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ!
Κι ο λαός Ισραήλ όχι μόνον επιβίωσε, παρ’ όλη την εχθρότητα και τους διωγμούς των εθνών εναντίον του, εδώ και 2000 χρόνια, αλλά και επέστρεψε στη γη των πατέρων του, στην Παλαιστίνη! Ένα συγκλονιστικό γεγονός που έγινε για να εκπληρώσει πλήθος βιβλικών προφητειών! Η Αγία Γραφή έχει προφητεύσει πριν από 2.500 χρόνια αυτό το γεγονός! Κάτι που πρέπει να κάνει και τους πιο σκεπτικιστές να δεχτούν ότι η Βίβλος δεν είναι απλά κάποια συλλογή θρύλων, αλλά ο αξιόπιστος και αλάθητος Λόγος του Θεού! Να μερικά σχετικά χωρία: «Θα τούς φέρω από τις χώρες του βορρά, και από τα πέρατα της γης θα τους συνάξω... Ακούστε έθνη το λόγο του Κυρίου και διαλαλήστε τον ακόμη και στις χώρες τις μακρινές: Αυτός που διασκόρπισε τούς Ισραηλίτες, αυτός και θα τούς συγκεντρώσει και θα τους προστατέψει, όπως το κοπάδι του ο βοσκός» (Ιερεμίας 31:8-10). «Θα αλλάξω την κατάσταση του λαού του Ιούδα και του Ισραήλ και θα τούς εγκαταστήσω εκεί που ήταν προηγουμένως» (Ιερεμίας 33:7). «Θα ξαναχτίσουν τις ερημωμένες πόλεις, και θα τις κατοικήσουν... Θα τούς εγκαταστήσω στη χώρα που τους έδωσα και κανείς δε θα μπορέσει να τους ξεριζώσει πια απ’ αυτήν» (Αμώς 9:14-15). Και η εκπλήρωση της υπόσχεσης του Θεού, δεν είναι λόγω κάποιας μαζικής μετάνοιας του λαού Ισραήλ, αλλά λόγω του ονόματός Του: «Γι’ αυτό πες τους: Ισραηλίτες, ο Κύριος ο Θεός λέει: Αυτό που πρόκειται να κάνω, δεν θα το κάνω για χάρη σας αλλά χάρη στο άγιο όνομά μου... Εγώ θα αποδείξω στα έθνη πως είμαι Θεός μεγάλος και άγιος. Και τότε αυτά θα μάθουν ότι εγώ είμαι ο Κύριος. Θα σας βγάλω μες από τα έθνη, θα σας συνάξω μέσα απ’ όλες τις ξένες χώρες και θα σας φέρω στη χώρα σας» (Ιεζεκιήλ 36:22-24). Έτσι, στην πραγματικότητα ο λαός Ισραήλ στέκεται ως ζωντανός μάρτυρας του αληθινού Θεού προς τον υπόλοιπο κόσμο (Ησαΐας 43:5-12, 45:21-22). Ο διασκορπισμός του, η επιβίωσή του και η επιστροφή του στη χώρα των πατέρων του δίνουν ισχυρή μαρτυρία ότι ο ΓΧΒΧ (το θείο όνομα στην εβραϊκή), είναι ζωντανός και ο μόνος αληθινός Θεός, και ότι η Βίβλος είναι πράγματι αληθινή και θεόπνευστη.

ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ
Η σύγχρονη ιστορία του Ισραήλ δείχνει ξεκάθαρα τη θεϊκή εύνοια πάνω του. Διότι στον αιώνα μας, πέντε συνασπισμένα αραβικά κράτη με συνολικό πληθυσμό 100.000.000 και υπέρτερο στρατιωτικό εξοπλισμό, προσπάθησαν τέσσερις φορές να εξαφανίσουν το Ισραήλ που είχε μόλις 3.000.000 πληθυσμό, και όχι μόνο απέτυχαν να το νικήσουν, αλλά χάσανε και μεγάλα τμήματα των εδαφών τους [χερσόνησο του Σινά, Λωρίδα της Γάζας (Αίγυπτος), Δυτική Όχθη του Ιορδάνη (Ιορδανία), Υψίπεδα του Γκολάν (Συρία)]! Και κατάφερε το Ισραήλ να νικήσει όλες τις φορές τους επιτιθέμενους Άραβες εχθρούς του, ενάντια σε κάθε λογική πιθανότητα! Και πέτυχε να επιβιώσει και να μεγαλώσει την έκτασή του, χάρη στον Θεό, ο οποίος στον αιώνα μας έστρεψε την εύνοιά Του σ’ αυτόν τον λαό για να εκπληρώσει τις υποσχέσεις Του και να αποδείξει στα έθνη ότι αυτός είναι ο αληθινός Θεός! Και δεν είναι τυχαίο που ο Θεός διάλεξε την εποχή μας για να εκπληρώσει τον Λόγο Του στον Ισραήλ, μια εποχή απιστίας, άρνησης και παραμερισμού της Βίβλου.
Ο Ισραήλ ακόμη κι αν υπέστη μακρόχρονες και σοβαρές τιμωρίες, λόγω αποτυχίας του να συμμορφωθεί στις θείες εντολές, αυτό δεν είναι λόγος να υποθέσουμε ότι ο Θεός έχει εγκαταλείψει οριστικά, αυτούς που τιμωρεί. Μάλιστα, στον Ισραήλ αποδεικνύει το ακριβώς αντίθετο, σύμφωνα με την Αγία Γραφή: «Λαέ του Ισραήλ... μέσα απ’ όλους τούς λαούς της γης είσαι ο μόνος που σε γνώρισα και σε φρόντισα. Για τούτο και θα τιμωρήσω όλες τις ανομίες σου» (Αμώς 3:1-2).

ΔΕΝ ΕΚΠΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ ΕΠΙ ΕΣΔΡΑ ΚΑΙ ΝΕΕΜΙΑ
Μερικοί υποστηρίζουν ότι αυτές οι υποσχέσεις αποκατάστασης του Ισραήλ, εκπληρώθηκαν μετά την επιστροφή τους από τη Βαβυλώνα, στις μέρες του Έσδρα και του Νεεμία. Αυτό δεν είναι σωστό γιατί π.χ. στον Ιεζεκιήλ 37:24 λέει ότι ο Ισραήλ κι ο Ιούδας θα κατοικούσαν μαζί με έναν ποιμένα, τον Δαβίδ. Αυτό βέβαια δεν έγινε μετά την επιστροφή από τη Βαβυλωνιακή αιχμαλωσία. Ούτε ο λαός του βορείου βασιλείου επέστρεψε, αλλά ούτε κι ο Δαβίδ αναστήθηκε για να γίνει βασιλιάς τους. Αυτό δείχνει ότι οι προφητείες ήταν για μελλοντική εκπλήρωση. Ακόμη, οι προφητείες αυτές (που αναφέρονται για την επιστροφή του Ισραήλ) θα εκπληρώνονταν όταν ο Ισραήλ θα ήταν διασκορπισμένος σε όλα τα έθνη, και όχι όταν απλά ήταν εξορισμένοι στην Βαβυλώνα. Εκείνη ήταν επιστροφή από μία χώρα, και όχι από τα πέρατα της γης!

ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
Άλλοι ισχυρίζονται ότι η Εκκλησία αντικατέστησε το Ισραήλ, κι έτσι συνεπώς όλες οι προφητείες που μιλάνε για το Ισραήλ, αναφέρονται στην Εκκλησία, τον «νέο Ισραήλ». Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, ο Θεός απέρριψε οριστικά τον λαό Ισραήλ, κι έτσι όλες οι υποσχέσεις του Θεού προς αυτόν τον λαό, τώρα ανήκουν στην Εκκλησία. Υποστηρίζει αυτή τη θεωρία ο Λόγος του Θεού, η Αγία Γραφή; Ας δούμε για παράδειγμα τα κεφάλαια 36 και 37 του Ιεζεκιήλ, που προφητεύουν την αποκατάσταση του λαού Ισραήλ. Μπορούν να εφαρμοστούν στον «πνευματικό Ισραήλ», την Εκκλησία; Ο ισχυρισμός αυτός καταρρέει όταν διαβάσουμε τα εξής εδάφια: «Θα σας βγάλω μες από τα έθνη, θα σας συνάξω μέσα απ’ όλες τις ξένες χώρες και θα σας φέρω στη χώρα σας... Θα κατοικούν στη χώρα που έδωσα στο δούλο μου τον Ιακώβ, στη χώρα που κατοίκησαν οι πρόγονοί τους» (Ιεζεκιήλ 36:24, 37:25). Είναι σαφές ότι ο Ιεζεκιήλ μιλάει για τον κατά γράμμα λαό Ισραήλ, ο οποίος είχε την εμπειρία του διασκορπισμού σε όλα τα έθνη, και του οποίου υπήρξε πατρίδα η Παλαιστίνη. Η Εκκλησία δεν είχε καμιά γήινη πατρίδα απ’ την οποία να εξορίστηκε και στην οποία έπρεπε να επιστρέψει! Άλλωστε μία προσεκτική ανάγνωση των εβραϊκών Γραφών θα δείξει ότι τα συμφραζόμενα σε όλες τις προφητείες είναι ο λαός Ισραήλ (Ησαΐας 44:1-8, 21-28) και δεν μπορεί να αφορά την Εκκλησία των εθνικών. Τουλάχιστον κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει μια τέτοια υπερ-πνευματικοποιημένη θεωρία, χωρίς να διαστρεβλώσει και να παραποιήσει τη σημασία του βιβλικού κειμένου.
Ακόμα και η Καινή Διαθήκη επιβεβαιώνει πως οι υποσχέσεις του Θεού δόθηκαν στον Ισραήλ κι ότι εξακολουθούν να ισχύουν προς τον λαό αυτό! Διαβάζουμε τα εξής: «Φτάνω στο σημείο να εύχομαι να χωριζόμουν εγώ από το Χριστό, αρκεί να πήγαιναν κοντά του οι ομοεθνείς αδερφοί μου. Είναι οι απόγονοι του Ισραήλ, που ο Θεός τούς έκανε παιδιά του, τους φανέρωσε τη δόξα του, ανανέωσε επανειλημμένα τη διαθήκη του μ’ αυτούς, τους έδωσε το νόμο, τη λατρεία και τις υποσχέσεις του... Η στάση των Ιουδαίων απέναντι στο ευαγγέλιο τούς κάνει εχθρούς του Θεού για το δικό σας καλό. Μα η εκλογή τους από το Θεό τούς κάνει αγαπητούς εξαιτίας των προπατόρων τους. Γιατί ο Θεός δεν ανακαλεί τις δωρεές του ούτε την κλήση του» (Ρωμαίους 9:3-4, 11:28-29). Με σαφήνεια ο απόστολος Παύλος δηλώνει ότι: α) ο Θεός τις υποσχέσεις του τις έδωσε στον Ισραήλ κι όχι στην Εκκλησία, και β) ότι τις υποσχέσεις του δεν τις παίρνει πίσω, αλλά αντίθετα εξακολουθούν να ισχύουν προς τον λαό αυτό για χάρη των προγόνων τους Αβραάμ, Ισαάκ, Ιακώβ. Συνεπώς η θεωρία της αντικατάστασης είναι μία πλάνη, της οποίας αρχικός καρπός ήταν η περιφρόνηση και η υπεροψία των Χριστιανών προς τους Εβραίους, και τελικός καρπός ήταν το ναζιστικό Ολοκαύτωμα.

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΝΤΙΚΑΤΕΣΤΗΣΕ ΤΟΝ ΛΑΟ ΙΣΡΑΗΛ;
Στην πραγματικότητα η Εκκλησία, η οποία είναι το σύνολο των αληθινών μαθητών του Μεσσία Ιησού, δεν αντικατέστησαν το Ισραήλ, αλλά αντίθετα μπολιάστηκαν στο «ήμερο ελιόδεντρο» του Ισραήλ κι έτσι συμμετέχουν στην πλούσια ρίζα της πίστης των Εβραίων πατριαρχών: «Τώρα μερικά κλαδιά έχουν κοπεί. Στη θέση τους μπολιάστηκες εσύ, ένα κλαδί αγριελιάς, και μετέχεις στην πλούσια τροφή που δίνει η ρίζα της ήμερης ελιάς. Γι’ αυτό μην καυχιέσαι για υπεροχή απέναντι στα κομμένα κλαδιά. Δεν έχεις το δικαίωμα να καυχιέσαι, γιατί δεν κρατάς εσύ τη ρίζα, αλλά η ρίζα εσένα» (Ρωμαίους 11:17-18, δείτε Εφεσίους 2:12). Οι μη Εβραίοι πιστοί στον Εβραίο Μεσσία Ιησού, προστέθηκαν στον λαό Ισραήλ κι έτσι μπορούν και αυτοί να απολαύσουν τις υποσχέσεις και ευλογίες που έχει ο Θεός για όσους ανήκουν στον λαό Ισραήλ και τηρούν τον νόμο Του και τις εντολές Του. Αρχικά και βασικά οι θείες υποσχέσεις αφορούν τον λαό Ισραήλ και μόνο κατά χάρη σε αυτές, μπορούν να συμμετάσχουν και οι εθνικοί δεχόμενοι ευλογίες στην ατομική και οικογενειακή τους ζωή καθώς υπακούουν στις βιβλικές εντολές.
Είναι ολοφάνερο λοιπόν, πως ο λαός Ισραήλ είναι ο ευλογημένος λαός του Θεού και ότι η τωρινή επιστροφή του και διατήρησή του στην Παλαιστίνη παρ’ όλες τις αντιξοότητες, είναι απόδειξη της εύνοιας του Θεού και της αξιοπιστίας της Βίβλου, η οποία έχει προφητεύσει όλα αυτά.
Θα πιστέψεις στη θεία προέλευση της Αγίας Γραφής; Θα αναγνωρίσεις ότι πίσω από τα κείμενα της Βίβλου κρύβεται ο αληθινός Θεός, ο Δημιουργός σου; Πάρε την απόφαση να αλλάξεις πορεία στην ζωή σου και να υπακούσεις το θεόπνευστο μήνυμα που ο Θεός δίνει μέσω των Ιερών Γραφών: «Ο ΓΧΒΧ είναι Θεός αληθινός, Θεός ζωντανός και βασιλιάς αιώνιος» (Ιερεμίας 10:10).

Ο Ερευνητής

[1] Παντού στο άρθρο παρατίθεται η Αγία Γραφή από την έκδοση της Βιβλικής Εταιρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: